Gouden tijden voor interim-managers?
Woensdag 29 juli was Geert-Jan Poorthuis te gast in het programma Stax & Toine op Radio 1 in de rubriek “Geld en Werk”. Volgens het Financieel Dagblad breken er gouden tijden aan voor interim-managers na de crisis. Is dat zo? Beluister hieronder de reactie van Geert-Jan Poorthuis. De volledige uitzending is hier te beluisteren.
Het volledige interview met Gert-Jan Poorthuis bij NPO Radio 1, Stax&Toine op 29 juli 2020 om 14.50 uur.
Dionne Stax
Er komen gouden tijden aan voor interim-managers. Nu zitten ze veelal nog thuis, maar dit najaar krijgen de tijdelijke crisisbestuurders het nog ontzettend druk met het roer overnemen van bedrijven die op omvallen staan, schrijft het FD. Maar dat vraagt ook om waakzaamheid, want bij vorige crises doken er namelijk allerlei cowboys op en ook de diversiteit en duurzaamheidsagenda moeten niet worden opgeborgen. Dat zeg Geert-Jan Poorthuis van bemiddelingsbureau InterExcellent.
Goedemiddag meneer Poorthuis.
Geert-Jan Poorthuis
Dank u wel
Dionne Stax
Herkenbare situatie zoals ik zojuist aangaf?
Geert-Jan Poorthuis
Dat is wel herkenbaar. Aan de andere kant, ik denk wel dat bedrijven nu nog heel erg op tijd zijn. Er zijn allerlei regelingen vanuit de overheid, banken zijn ook wat makkelijker om nu kredieten nog even niet af te laten betalen en ik zou zeggen, begin nu met te kijken wat je zou kunnen doen voor als het reorganiseren echt nodig is. Want misschien valt het nog wel mee.
Dionne Stax
Ja, maar toch bent u zich aan het warmdraaien denk ik.
Geert-Jan Poorthuis
Wij hebben altijd een portefeuille interim-managers, dat zijn echt honderden die kunnen reorganiseren, ook in dit soort situaties, maar eigenlijk hopen we dat bedrijven, directies, grootaandeelhouders op tijd zijn met het nu in kaart brengen, nog deze zomer, als het echt nog slechter zou gaan worden, wat moeten we dan gaan doen? Dus zorg dat je een paar scenario’s klaar hebt liggen.
Dionne Stax
Bereidt u zich wel voor op een enorme golf aan bedrijven die toch in de moeilijkheden komen?
Geert-Jan Poorthuis
Ja, we bereiden ons voor, zeker, alleen het is wel anders dan de bankencrisis. Die overkwam ons ook. Toen ondergingen de banken in Nederland zelf alle problemen en daardoor de economie en ook bedrijven. Dit is anders. Dit zie je aankomen en je kunt nog een aantal scenario’s bedenken.
Toine Peperstraten
U komt binnen bij een bedrijf als het bijna mis gaat om te bemiddelen bij het vinden van een goede interim-manager. Om wat voor bedrijven gaat het?
Geert-Jan Poorthuis
Dat is heel breed, eigenlijk alle sectoren, maar ik denk nu in deze crisis bijvoorbeeld aan de horeca. Denk aan bedrijven die in de evenementenbusiness zitten, het kan ook bij banken zelf gebeuren, bij retail, winkels die het nu veel minder goed hebben, die maanden omzetderving hebben gehad, die moeten gaan reorganiseren, allerlei toeleveranciers.
Toine Peperstraten
En wie bepaalt dat een interim-manager nodig is?
Geert-Jan Poorthuis
Uiteindelijk bepaalt alleen de directie dat. Bij een bedrijf bepaalt de aandeelhouder dat en namens de aandeelhouder de directie.
Toine Peperstraten
En hoe komt het bedrijf bij u?
Geert-Jan Poorthuis
Bedrijven kunnen gewoon rechtstreeks bellen, dat is de normale lijn. Vaak kennen wij die organisaties al. Vaak is het misverstand dat de bank zegt wie interim-manager moet worden. Vaak zal de bank daarin adviseren, maar uiteindelijk beslist het bedrijf zelf.
Dionne Stax
Kunt u zich eigenlijk voorstellen dat uw imago niet het allerbeste is, dat u toch een beetje bekend staat als de “hé, daar heb je die man met de stropdas die ons even komt vertellen dat we naar huis mogen gaan”.
Geert-Jan Poorthuis
Ja, dat is een beetje het oude beeld, de man met het scalpel die gaat kijken van hoe er gereorganiseerd moet gaan worden. Inmiddels is het interim-managementvak een modern vak geworden, veel meer jongere mensen, veel meer diversiteit, mannen, vrouwen. Organisaties zijn heel anders geworden, dus je moet echt kijken wie past het best in deze situatie en die moet je gaan inzetten.
Dionne Stax
Maar nog steeds stuurt u mensen naar huis?
Geert-Jan Poorthuis
Als het nodig is sturen interim-managers mensen naar huis, maar dat had een directie anders zelf ook moeten doen om de continuïteit van de organisatie te waarborgen.
Dionne Stax
En dat is ook waar het wringt, want zeker met reorganisaties, dan ziet het personeel natuurlijk dat er een en ander moet gaan veranderen en dan komt er in een keer een dure interim-manager binnen. Dat is dan toch niet te begrijpen?
Geert-Jan Poorthuis
Ja, dat snap ik. Aan de andere kant moet je kijken naar de continuïteit van de organisatie. Je zult echt iets moeten gaan doen. Overigens het beeld dat interim-managers altijd duur zijn is niet meer van deze tijd.
Dionne Stax
U verdient niet zoveel?
Geert-Jan Poorthuis
Wij hebben een bureau van waaruit we interim-managers plaatsen en nee, we hebben normale inkomsten.
Toine Peperstraten
Maar toch, ze moeten het werk opknappen wat een matige manager laat liggen?
Geert-Jan Poorthuis
Ja, daar komt het soms wel op neer. Eigenlijk, vaak als we opdrachten hebben gedaan en we evalueren met de opdrachtgever, dat kan een Raad van Toezicht zijn, een Raad van Commissarissen, aandeelhouders, dan denken we achteraf: waarom hebben jullie niet eerder zelf ingegrepen? Dit had je kunnen zien aankomen. En dit is nu ook eigenlijk zo, kijk nu wat er kan gaan gebeuren, bedenk een aantal scenario’s en pas die toe.
Toine Peperstraten
Want het is niet gelijk een aantal banen schrappen zoals nu bij KLM gebeurt, of onlangs bij Easyjet. Of wordt er ook gekeken naar andere manieren?
Geert-Jan Poorthuis
Je kan naar van alles kijken. Je kunt kijken naar vastgoed, je kunt kijken naar hoe kun je inkomsten nog kunt verhogen, wat voor businessmodel kun je nog gaan opzetten. Je kunt inderdaad kijken naar inhuur van personeel. Ik zou er voor pleiten om, want heel veel bedrijven hebben nog vast personeel, en inhuur zoals zzp’ers, misschien zou je vacatures nu kunnen stopzetten. Dat zou je als eerste kunnen gaan doen, dat bespaart in kosten straks. Maar je kunt ook vragen aan bepaalde zzp’ers om nu in vaste dienst te gaan.
Dionne Stax
Maar dat gebeurt toch bijna niet nu. Wat je juist ziet is dat mensen die geen vast contract hebben er als eerste uitgaan.
Geert-Jan Poorthuis
Maar het is ook een kans. Als je een hele goede zzp’er hebt en je hebt een soort structurele plek in je organisatie, waarom zou je nu niet deze situatie gebruiken om die zzp’er te vragen toch in dienst te gaan? Dat bespaart kosten.
Toine Peperstraten
Diversiteit, duurzaamheidsagenda, wordt dat inderdaad gelijk overboord gegooid als een interim-manager komt?
Geert-Jan Poorthuis
Als je te lang wacht met reorganiseren dan wordt die automatisch overboord gegooid. Dan wordt er puur naar kosten gekeken en dan is dat relatief duur, een investering, dus dan wordt dat overboord gegooid. Daarom, begin juist nu!
Toine Peperstraten
Er is jarenlang gewerkt aan zo’n agenda en dan in een paar weken, daar gaat die agenda.
Geert-Jan Poorthuis
Uiteindelijk gaat het dan om de continuïteit van de organisatie en dan zijn kosten heel belangrijk.
Toine Peperstraten
Die term ‘cowboys’ onder interims, wat wordt daarmee bedoeld?
Geert-Jan Poorthuis
Dat is vervuiling van het vak, want iedereen kan zich interim-manager noemen, maar interim-management is echt een professie. Het zijn mensen die werken volgens een bepaalde methodiek: je doet een analyse, je maakt een plan, je legt dat voor aan je opdrachtgever en je begint in goed overleg/samenspraak met de reorganisatie.
Twan Peperstraten
Geert-Jan Poorthuis, partner bij bemiddelingsbureau InterExcellent, dank voor je komst naar de studio.